Kwasy omega
Co oznaczają kwasy omega – EPA, DHA i ALA? Omega 3 to grupa wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych, których potrzebuje nasz organizm. Odkryte dawno temu, dopiero niedawno stały się przedmiotem szczególnej uwagi nauki, która wciąż stara się rozwikłać wszystkie ich tajemnice. Kwasy omega-3 są budulcem błon komórkowych i są aktywnymi uczestnikami procesów metabolicznych. Wpływa na prawie wszystkie struktury i narządy: serce i naczynia krwionośne, kości i układ odpornościowy, mózg i skórę, chroniąc organizm przed stanami zapalnymi.
Co oznaczają kwasy omega – EPA, DHA i ALA?
Kwasy omega-3 to rodzina wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych, z których najbardziej znane to kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). ALA jest prekursorem innych kwasów tłuszczowych omega-3 i nie może być syntetyzowany przez organizm. Ten niezbędny kwas tłuszczowy musi pochodzić z twojej diety. Dzięki ALA nasz organizm może syntetyzować EPA i DHA. Jednak konwersja do EPA i DHA jest bardzo powolna, zwłaszcza że Omega-6, kolejna rodzina wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, hamuje nadmierną syntezę EPA i DHA.
Rozważmy bardziej szczegółowo każdy z trzech kwasów omega-3
Kwas alfa-linolenowy omega (ALA) może być syntetyzowany przez rośliny i jest prekursorem dwóch innych kwasów omega-3. Najkrótszy omega-3 (18 atomów węgla) zawiera tylko trzy wiązania nienasycone, co tłumaczy jego małe bezpośrednie znaczenie dla organizmu. Jeśli spożywasz wystarczającą ilość olejów roślinnych i nasion, istnieje niewielka szansa na niedobór ALA w twoim ciele.
Jak ALA działa w organizmie:
- Wpływa na rozwój płodu, narządów wzroku, mózgu i procesów wzrostu.
- Zaangażowany w biochemię układu nerwowego, przekazywanie impulsów nerwowych.
- Zwalcza stres.
- Wspieraj aktywność mózgu.
- Reguluj ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
- Delikatnie oczyszcza naczynia krwionośne.
- Utrzymuj nawilżenie skóry i włosów.
- Jest częścią wszystkich błon komórkowych organizmu.
Zdrowy organizm człowieka potrafi syntetyzować z ALA ważniejsze jego formy – kwas eikozapentaenowy i kwas dokozaheksaenowy. U osób starszych z niektórymi zaburzeniami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca, pod wpływem niekorzystnych czynników środowiskowych, uzależnienia od alkoholu i palenia tytoniu oraz u noworodków, aktywność jest zmniejszona lub jej brak.
Sprawdź koniecznie:
Oznaki niedoboru Omega ALA w organizmie: Zmniejszona zdolność uczenia się, zahamowanie wzrostu. zaburzenia widzenia zaburzenia koordynacji drętwienie, mrowienie czubków palców rąk i nóg wysokie ciśnienie krwi zmiany nastroju i zachowania.
Choroby spowodowane niedoborem ALA:
-
-
- Choroby sercowo-naczyniowe.
- Podwyższony poziom cholesterolu.
- Miażdżyca.
- Łuszczyca, egzema, alergie.
- Stwardnienie rozsiane.
- Choroba Alzheimera.
- Artretyzm, choroba stawów, osteoporoza.
- Rozproszenie, utrata pamięci.
- Suche błony śluzowe i skóra.
- Złamane paznokcie, wypadanie włosów.
-
Kwas omega-3 eikozapentaenowy EPA
Ten cenniejszy wariant kwasu omega jest syntetyzowany przez rośliny, ryby i zwierzęta, a wytwarzany jest w organizmie w niewielkich ilościach z kwasu alfa-linolenowego, który składa się z 20 atomów węgla. Omega EPA jest substratem do syntezy wysoce aktywnych regulatorów funkcji komórek.
Jak EPA działa w organizmie:
-
-
- Zaangażowany w tworzenie błon komórkowych, tworzenie hormonów i syntezę prostaglandyn.
- Zapobiega rozwojowi miażdżycy i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.
- Działa rozszerzająco na naczynia krwionośne.
- Reguluje odpowiedź zapalną.
- Normalizuje procesy transportu lipidów we krwi.
- Aktywuje komórki odpornościowe.
- Rozrzedza krew.
- Tłumi reakcje autoimmunologiczne.
- Poprawia wchłanianie tłuszczów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w przewodzie pokarmowym.
- Zapewnia ruchomość stawów.
-
Oznaki niedoboru Omega EPA: Zapalenie Sucha, łuszcząca się skóra Nagromadzenie płynów na ciele Gęsia skórka na rękach i nogach, wysokie ciśnienie krwi, utrata masy ciała, pamięć i słaba koncentracja, brak koordynacji. Dzieci, które są młodsze niż ich wiek lub które powoli rosną.
Kwas dokozaheksaenowy DHA
Jest syntetyzowany przez EPA w rybach, krewetkach i ssakach morskich oraz w niewielkich ilościach przez ALA w organizmie człowieka. Składa się z 22 atomów węgla. Sześć podwójnych (nienasyconych) wiązań sprawia, że DHA jest najbardziej użyteczny dla organizmu ludzkiego, ponieważ tworzy ważną substancję regulacyjną.
Rola DHA w organizmie:
-
-
- Rozwój mózgu i oczu płodu.
- Normalizacja metabolizmu mózgu.
- Normalizacja wskaźnika lepkości krwi, zaburzenia zakrzepicy.
- Zapobiegaj stłuszczeniu wątroby.
- Niższe trójglicerydy we krwi.
- Zaangażowany w budowę błon komórkowych.
- Zmniejsz ryzyko wystąpienia i rozwoju guzów łagodnych i złośliwych.
-
Oznaki niedoboru Omega DHA: Dzieci są narażone na zwiększone ryzyko miażdżycy, chorób serca, udaru, alergii, depresji, szybkiego zmęczenia, przewlekłego zapalenia stawów i narządów wewnętrznych, starzenia się skóry, nadpobudliwości i związanych z tym trudności w nauce. Niedobór DHA jest najczęstszym niedoborem kwasów omega-3 u ludzi. Powodem jest zarówno zmniejszenie udziału ryb i owoców morza w naszej diecie, jak i pogorszenie ich jakości.
EPA i DHA gromadzą się najskuteczniej w tkankach, gdy pochodzą bezpośrednio z pożywienia lub gdy konkurencyjne ilości kwasów tłuszczowych omega-6 są niskie. Kwasy omega-3 znajdują się w wielu produktach spożywczych i teoretycznie mogą tworzyć dietę zawierającą te korzystne mikroelementy. Niestety, dieta przeciętnego człowieka jest uboga w ryby i owoce morza, a w diecie dominują kwasy omega-6 (powszechny tłuszcz kuchenny), dlatego lekarze zalecają przyjmowanie suplementów diety, aby zapobiec niedoborom kwasów omega. Są jednymi z niewielu, które mają sens przez cały rok.