Kwasy omega
Zdrowie

Kwasy omega

Co oznaczają kwasy omega – EPA, DHA i ALA? Omega 3 to grupa wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych, których potrzebuje nasz organizm. Odkryte dawno temu, dopiero niedawno stały się przedmiotem szczególnej uwagi nauki, która wciąż stara się rozwikłać wszystkie ich tajemnice. Kwasy omega-3 są budulcem błon komórkowych i są aktywnymi uczestnikami procesów metabolicznych. Wpływa na prawie wszystkie struktury i narządy: serce i naczynia krwionośne, kości i układ odpornościowy, mózg i skórę, chroniąc organizm przed stanami zapalnymi.

Co oznaczają kwasy omega – EPA, DHA i ALA?

Kwasy omega-3 to rodzina wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych, z których najbardziej znane to kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). ALA jest prekursorem innych kwasów tłuszczowych omega-3 i nie może być syntetyzowany przez organizm. Ten niezbędny kwas tłuszczowy musi pochodzić z twojej diety. Dzięki ALA nasz organizm może syntetyzować EPA i DHA. Jednak konwersja do EPA i DHA jest bardzo powolna, zwłaszcza że Omega-6, kolejna rodzina wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, hamuje nadmierną syntezę EPA i DHA.

Rozważmy bardziej szczegółowo każdy z trzech kwasów omega-3

Kwas alfa-linolenowy omega (ALA) może być syntetyzowany przez rośliny i jest prekursorem dwóch innych kwasów omega-3. Najkrótszy omega-3 (18 atomów węgla) zawiera tylko trzy wiązania nienasycone, co tłumaczy jego małe bezpośrednie znaczenie dla organizmu. Jeśli spożywasz wystarczającą ilość olejów roślinnych i nasion, istnieje niewielka szansa na niedobór ALA w twoim ciele.

Jak ALA działa w organizmie:

  • Wpływa na rozwój płodu, narządów wzroku, mózgu i procesów wzrostu.
  • Zaangażowany w biochemię układu nerwowego, przekazywanie impulsów nerwowych.
  • Zwalcza stres.
  • Wspieraj aktywność mózgu.
  • Reguluj ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
  • Delikatnie oczyszcza naczynia krwionośne.
  • Utrzymuj nawilżenie skóry i włosów.
  • Jest częścią wszystkich błon komórkowych organizmu.

Zdrowy organizm człowieka potrafi syntetyzować z ALA ważniejsze jego formy – kwas eikozapentaenowy i kwas dokozaheksaenowy. U osób starszych z niektórymi zaburzeniami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca, pod wpływem niekorzystnych czynników środowiskowych, uzależnienia od alkoholu i palenia tytoniu oraz u noworodków, aktywność jest zmniejszona lub jej brak.

Sprawdź koniecznie:

Oznaki niedoboru Omega ALA w organizmie: Zmniejszona zdolność uczenia się, zahamowanie wzrostu. zaburzenia widzenia zaburzenia koordynacji drętwienie, mrowienie czubków palców rąk i nóg wysokie ciśnienie krwi zmiany nastroju i zachowania.

Choroby spowodowane niedoborem ALA:

      • Choroby sercowo-naczyniowe.
      • Podwyższony poziom cholesterolu.
      • Miażdżyca.
      • Łuszczyca, egzema, alergie.
      • Stwardnienie rozsiane.
      • Choroba Alzheimera.
      • Artretyzm, choroba stawów, osteoporoza.
      • Rozproszenie, utrata pamięci.
      • Suche błony śluzowe i skóra.
      • Złamane paznokcie, wypadanie włosów.

Kwas omega-3 eikozapentaenowy EPA

Ten cenniejszy wariant kwasu omega jest syntetyzowany przez rośliny, ryby i zwierzęta, a wytwarzany jest w organizmie w niewielkich ilościach z kwasu alfa-linolenowego, który składa się z 20 atomów węgla. Omega EPA jest substratem do syntezy wysoce aktywnych regulatorów funkcji komórek.

Jak EPA działa w organizmie:

      • Zaangażowany w tworzenie błon komórkowych, tworzenie hormonów i syntezę prostaglandyn.
      • Zapobiega rozwojowi miażdżycy i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.
      • Działa rozszerzająco na naczynia krwionośne.
      • Reguluje odpowiedź zapalną.
      • Normalizuje procesy transportu lipidów we krwi.
      • Aktywuje komórki odpornościowe.
      • Rozrzedza krew.
      • Tłumi reakcje autoimmunologiczne.
      • Poprawia wchłanianie tłuszczów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w przewodzie pokarmowym.
      • Zapewnia ruchomość stawów.

Oznaki niedoboru Omega EPA: Zapalenie Sucha, łuszcząca się skóra Nagromadzenie płynów na ciele Gęsia skórka na rękach i nogach, wysokie ciśnienie krwi, utrata masy ciała, pamięć i słaba koncentracja, brak koordynacji. Dzieci, które są młodsze niż ich wiek lub które powoli rosną.

Kwas dokozaheksaenowy DHA

Jest syntetyzowany przez EPA w rybach, krewetkach i ssakach morskich oraz w niewielkich ilościach przez ALA w organizmie człowieka. Składa się z 22 atomów węgla. Sześć podwójnych (nienasyconych) wiązań sprawia, że ​​DHA jest najbardziej użyteczny dla organizmu ludzkiego, ponieważ tworzy ważną substancję regulacyjną.

Rola DHA w organizmie:

      • Rozwój mózgu i oczu płodu.
      • Normalizacja metabolizmu mózgu.
      • Normalizacja wskaźnika lepkości krwi, zaburzenia zakrzepicy.
      • Zapobiegaj stłuszczeniu wątroby.
      • Niższe trójglicerydy we krwi.
      • Zaangażowany w budowę błon komórkowych.
      • Zmniejsz ryzyko wystąpienia i rozwoju guzów łagodnych i złośliwych.
Kwasy omega
Kwasy omega

Oznaki niedoboru Omega DHA: Dzieci są narażone na zwiększone ryzyko miażdżycy, chorób serca, udaru, alergii, depresji, szybkiego zmęczenia, przewlekłego zapalenia stawów i narządów wewnętrznych, starzenia się skóry, nadpobudliwości i związanych z tym trudności w nauce. Niedobór DHA jest najczęstszym niedoborem kwasów omega-3 u ludzi. Powodem jest zarówno zmniejszenie udziału ryb i owoców morza w naszej diecie, jak i pogorszenie ich jakości.

EPA i DHA gromadzą się najskuteczniej w tkankach, gdy pochodzą bezpośrednio z pożywienia lub gdy konkurencyjne ilości kwasów tłuszczowych omega-6 są niskie. Kwasy omega-3 znajdują się w wielu produktach spożywczych i teoretycznie mogą tworzyć dietę zawierającą te korzystne mikroelementy. Niestety, dieta przeciętnego człowieka jest uboga w ryby i owoce morza, a w diecie dominują kwasy omega-6 (powszechny tłuszcz kuchenny), dlatego lekarze zalecają przyjmowanie suplementów diety, aby zapobiec niedoborom kwasów omega. Są jednymi z niewielu, które mają sens przez cały rok.